Salvator Mundi | Cel mai scump tablou din lume stârnește un scandal

Salvator Mundi, cel mai scump tablou din lume, face subiectul unei dispute diplomatice între Franța și Arabia Saudită. Un documentar difuzat de televiziunea franceză susține că prințul Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite a făcut presiuni asupra muzeului Luvru din Paris pentru a minți în legătură cu autenticitatea tabloului lui Leonardo Da Vinci.

Motivul pentru care prințul Mohammed bin Salman a făcut presiuni la Luvru este că voia să evite umilința publică la care ar fi fost expus în momentul în care s-ar fi aflat că a dat 450 de milioane de dolari pe un fals.

Este cea mai mare luptă juridică la care a asistat vreodată lumea artei: un oligarh rus, care susține că a fost înșelat cumpărând capodopere de milioane de dolari și un comerciant de artă elvețian care spune că au fost doar afaceri. Acum, după șase ani de procese în mai multe jurisdicții, scandalul i-a o nouă întorsătură. Magnatul rus Dmitry Rybolovlev l-a urmărit pe dealerul de artă elvețian și magnatul depozitului de porturi gratuite Yves Bouvier în întreaga lume de ani de zile în diferite instanțe, susținând că a fost înșelat de Bouvier cu un miliard de dolari după ce 38 de opere de artă i-au fost vândute la prețuri exorbitante în decursul unui deceniu.

Yves Bouvier a spus pentru CNN că își pregătește propriul proces de contrajudiciu de miliarde de dolari împotriva lui Rybolovlev, după ce a luat măsuri legale la Singapore în februarie, susținând că o bătălie de lungă durată cu Rybolovlev i-a ruinat afacerile și reputația.

Scandalul implică și unele dintre cele mai neprețuite și controversate piese de artă, inclusiv achiziționarea din 2013 a ceea ce este acum cel mai scump și enigmatic tablou din lume - „Salvator Mundi”, considerat de unii ca fiind opera lui Leonardo Vinci, în ciuda unor ani de dezbateri cu privire la autenticitatea sa - o lucrare pe care Bouvier a înregistrat o marjă de peste 50%.

Vândut în 2017 la un preț record

De multă vreme crezut de alții ca fiind o copie, „Salvator Mundi” a fost cumpărat în 2005 de un consorțiu de comercianți de artă speculativă pentru suma de 10.000 de dolari. Opt ani mai târziu, după ce pictura a fost restaurată și declarată opera maestrului Leonardo Da Vinci, Bouvier a cumpărat-o pentru 80 de milioane de dolari, după ce a solicitat ajutorul unui jucător de poker pentru a reduce prețul. Dealerul l-a vândut rapid pentru 127,5 milioane de dolari clientului său de atunci, Rybolovlev, și a primit un comision de 1%. Oligarhul a scos la licitație mai târziu tabloul pentru uimitoarea sumă de 450 de milioane de dolari în 2017. A cumpărat-o un anonim despre care să crede acum că ar fi prințul moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman, dar el susține totuși că Bouvier l-a înșelat, cumpărând un fals - Bouvier neagă acuzația.

Îndoielile în privința autenticității picturii au început să apară când Muzeul Luvru din Abu Dhabi a anulat expunerea ei în septembrie 2018. De atunci, pictura nu a mai fost prezentată în public, iar locul unde se află a fost un mister până în 2019, când Artnet, un reputat website de artă, a spus că tabloul este pe iahtul Serene al șeicului bin Salman. Apoi a venit bomba revelatoare: o analiză științifică făcută de trei experți ai muzeului Luvru din Paris a ajuns la concluzia că pictura a fost realizată în atelierul lui Leonardo, dar nu de Leonardo însuși.

Salvator Mundi, un fals?

Istoricii de la Luvru se pregăteau să-și publice concluziile dar au fost constrânși să renunțe la intențiile lor după ce proprietarul picturii a refuzat să mai împrumute tabloul pentru preconizata expoziție Leonardo din 2019. Personalul de la Luvru nu are voie să facă comentarii publice despre operele de artă care nu sunt expuse în muzeu.

Însă opinia specialiștilor francezi a fost curând confirmată de alți istorici ai artei. Criticul de artă Ben Lewis spune în cartea sa, The Last Leonardo, că pictura a fost făcută în atelierul lui Leonardo și finisată de maestru. The Guardian o citează pe Dr. Carmen Bambach, istoric de artă și curator al expozițiilor de pictură spaniolă și italiană de la Muzeul Metropolitan de Artă din New York, care spune că pictura este realizată în principal de ucenicul lui Leonardo, Giovanni Antonio Boltraffio, iar maestrul i-a făcut doar câteva retușuri. Iar Matthew Landrus, istoric de artă la Oxford, consideră că pictura este creația altui elev al lui Leonardo, Bernardino Luini.

Documentarul lui Antoine Vitkine urmărește povestea tabloului din 2005, începând cu momentul în care este cumpărat, într-o stare precară, de un dealer de artă din New York, cu 1175 de dolari. Pictura este apoi restaurată și autentificată de câțiva experți de la British National Gallery, care i-o atribuie lui Leonardo. Peste doi ani, este vândută unui oligarh rus pentru 127,5 milioane de dolari.

Punctul culminant al filmului este dezvăluirea a ceea ce s-a întâmplat la Luvru după licitația Christie’s din 2017. Câțiva oficiali din echipa președintelui Macron susțin că oferta șeicului de a împrumuta pictura muzeului Luvru pentru expoziția din 2019 are propria agendă. Una dintre solicitările șeicului era ca Salvator Mundi să fie expus lângă Mona Lisa și prezentat ca o operă 100% Leonardo Da Vinci.

Într-un final, însuși președintele Emmanuel Macron a declinat solicitările șeicului, expoziția nu a mai avut loc, iar incidentul a provocat un mic deranj diplomatic între Arabia Saudită și Franța.
Comment Section
You have to log in or register a new account!

S-AR PUTEA SĂ-ȚI PLACĂ ȘI:

Emily Ratajkowski, critici dure din cauza fiului ei

Emily Ratajkowski a stârnit un val de indignare în mediul online, după ce a postat pe pagina sa de Instagram câteva fotografii în care își ține copilul, în vârstă de trei luni, într-un mod ciudat.

Care sunt tendințele de machiaj care vor marca revenirea la normal?

De la fardul de ochi pastelat la creionul de ochi albastru, inclusiv rujul maro, în acest articol veți descoperi cele mai populare machiaje prezente pe Pinterest.

Burberry intră în universul NFT

Brandul britanic va lansa primul joc pe vinil NFT în ediție limitată, în parteneriat cu Mythical Games.

Parfum Kliger, inspirat de insula pe care a copilărit Karl Lagerfeld

Crescând la Paris, parfumierul Ben Krigler nu a auzise niciodată de insula germană Sylt, situată la 9 kilometri de continent. După ce a fost dus pe insulă într-una dintre vacanțe, Kliger s-a îndrăgostit pe loc de această evadare pe care el o numește „un amestec între urban și sălbăticie”.

Bijuterii: Art Nouveau va înlocui nebunia pentru Art Deco?

Între mult așteptata redeschidere a La Samaritaine din Paris și repornirea uneia dintre bijutierii vremii, Vever, Art Nouveau revine, iată, spre surprinderea tuturor, în acest sezon.

Gucci | Colecție centenară la Săptămâna Modei din Milano

Brandul de lux își sărbătorește legătura cu lumea muzicală cu o colecție centenară care va fi dezvăluită în timpul Săptămânei Modei de la Milano.

Jacob & Co. | Ceas dedicat seriei Fast & Furious de 580.000 $

Au trecut 20 de ani de când i-am urmărit pe Paul Walker, Vin Diesel și o mână de pasionați de viteză conducând boliduri în Fast & Furious. Jacob & Co. a lansat un nou ceas dedicat francizei.

Andreea Raicu, secretul unui stil de viață sănătos

Andreea Raicu arată senzațional, iar asta se datorează stilului său de viață sănătos, pe care l-a adoptat în urmă cu mulți ani.

Dior machiaj Resort 2022: tendințe de la prezentarea de modă

Peter Philips a obținut inspirație de la zeițele din Grecia și a decorat ochii modelelor cu perle.

Balmain Resort 2020 | Olivier Rousteing a creat cea mai personală colecție de până acum

Olivier Rousteing spune despre colecția Balmain Resort 2022 că este cea mai personală de până acum, îmbinând originile sale africane cu noul stil francez.

Pharrell Williams lansează un program de mentorat cu Chanel

Artistul și producătorul american și casa de modă de lux și-au unit forțele în inițiativa în două părți, care va include mentorate, ateliere și invitați celebri.

David Guetta își vinde apartamentul din Miami. Acceptă doar Bitcoin sau Ethereum

Dacă sunteți un fan al lui David Guetta, dar și un entuziast cripto, nimic nu poate fi mai bun decât următoarea veste! Celebrul DJ francez a dezvăluit că va accepta vânzarea unui apartament pe plajă în Miami în valoare de 14 milioane de dolari în Bitcoin sau Ethereum.

Bijuterii: Art Nouveau va înlocui nebunia pentru Art Deco?

Între mult așteptata redeschidere a La Samaritaine din Paris și repornirea uneia dintre bijutierii vremii, Vever, Art Nouveau revine, iată, spre surprinderea tuturor, în acest sezon.

hourglass_full 12 hour ago format_list_bulleted ART&DESIGN
Bvlgari Magnifica 2021 a luminat Milano | Odă geniului uman

De la Chiara Ferragni la Lily Aldridge, numeroși invitați de top au fost prezenți la evenimentul de prezentare a noilor creații Bulgari, în Milano. După un an și jumătate de pauză, luminile din orașul italian s-au aprins din nou. Casa Bvlgari a apăsat comutatorul, care a ales capitala Lombardiei drept cadru pentru evenimentul de prezentare internațională a noii colecții Magnificent High Jewellery.

hourglass_full 5 day ago format_list_bulleted ART&DESIGN
David Guetta își vinde apartamentul din Miami. Acceptă doar Bitcoin sau Ethereum

Dacă sunteți un fan al lui David Guetta, dar și un entuziast cripto, nimic nu poate fi mai bun decât următoarea veste! Celebrul DJ francez a dezvăluit că va accepta vânzarea unui apartament pe plajă în Miami în valoare de 14 milioane de dolari în Bitcoin sau Ethereum.

hourglass_full 3 day ago format_list_bulleted ART&DESIGN
Licitații | Cu cât s-a vândut cel mai scump vas de ceramică din lume

Lucrările de artă chinezești din antichitate se vând în mod previzibil la prețuri mari. O demonstrează Phoenix, un vas imperial yangcai, care a fost scos la licitație în Beijing, în urmă cu câteva zile, pentru uimitoarea sumă de 41,6 milioane de dolari.

hourglass_full 6 day ago format_list_bulleted ART&DESIGN
Rolls Royce x Hermès - expresia finală a luxului în viitor

Rareori două mărci care au fost extrem de influente în categoriile lor se unesc pentru a crea ceva cu adevărat remarcabil. Ceea ce este și mai interesant este atunci când ambele mărci sunt perturbatoare care atrag publicul tânăr și extrem de bogat, păstrându-și în același timp valorile de bază și poziționările de marcă. Aceste mărci sunt Rolls-Royce și Hermès.

hourglass_full 7 day ago format_list_bulleted ART&DESIGN
Proiect unic! Bentley și Contest Yachts au lucrat pentru designul interior al unui iaht

Bentley a colaborat cu Contest Yachts într-un proiect unic pentru a crea interiorul unui iaht care se potrivește cu interiorul unui Continental GT V8. Cabina iahtului Contest 59 CS de 18 metri a fost recreată de Bentley Design Services ca o soluție personalizată pentru clientul mărcii.

hourglass_full 9 day ago format_list_bulleted ART&DESIGN