6,2 milioane de dolari pentru ceasul Patek al ultimului împărat al Chinei

Casa Phillips a scos la licitație câteva obiecte care i-au aparținut lui Aisin-Gioro Puyi, ultimul împărat al Chinei. Printre acestea se numără și un ceas Patek Philippe, care a fost adjudecat pentru 6,2 milioane de dolari.

Un evantai roșu, un carnet de însemnări și un ceas Patek Philippe sunt obiectele pe care Aisin Puyi, ultimul împărat al Chinei, membru al dinastiei Qing, i le-a făcut cadou translatorului său la încheierea celor cinci ani de detenție pe care i-a petrecut în Rusia după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Deși are carcasa zgâriată, ceasul își păstrează valoarea datorită rarității și provenienței ilustre. Este vorba despre un model Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune, cu o carcasă de 30 mm, fabricat în 1929 și vândut împăratului în octombrie 1937. Din câte se pare, există doar opt exemplare Patek Philippe Reference 96, ceasul împăratului fiind unul dintre cele trei cu această configurație a cadranului. Carcasa este zgâriată pentru că împăratul i-a cerut la un moment dat unui servitor să verifice dacă nu cumva ceasul e din platină. Acesta a îndepărtat o parte din vopseaua argintie, dar s-a oprit după ce a devenit evident că ceasul este din oțel.

Exilat din Orașul Interzis în 1924, Puyi a făcut o înțelegere cu japonezii care, după ce au invadat Manciuria în 1932, l-au proclamat împărat al noului stat, Manchuko. La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, împăratul a fost capturat de Armata Roșie și a petrecut cinci ani de detenție în Rusia înainte de a i se permite să se întoarcă în China.

Refuzul rușilor de a-l extrăda în China răvășită de război civil i-a salvat, probabil, viața fostului împărat, condamnat pentru înaltă trădare în țara natală. Puyi a fost trimis în China în 1949, când a venit Mao la putere. Pentru Mao, fostul împărat era simbolul suprem al răului, dar și mijlocul prin care voia să arate că ideile comuniste sunt atât de generoase încât îi pot „contamina” și schimba până și pe cei mai înverșunați dușmani. Și împăratul a fost „convertit”: „Puyi de ieri e dușmanul lui Puyi de azi”, îi spunea el soției sale, o asistentă medicală cu care s-a căsătorit la 56 de ani. S-a stins la 62 de ani, răpus de cancer la rinichi.

În răstimpul petrecut în Rusia, Puyi s-a împrietenit cu translatorul său, Georgy Permyakov, căruia i-a dăruit ceasul Patek. Ceasul a rămas în posesia lui Permyakov până la moartea acestuia, în 2005. Precedentul proprietar l-a cumpărat de la urmașii translatorului.
Comment Section
You have to log in or register a new account!

S-AR PUTEA SĂ-ȚI PLACĂ ȘI:

Cum să te faci remarcată purtând colanți eleganți

Cum să te faci remarcată purtând colanți eleganți

Carmina Vârciu și-a deschis propria afacere. Ce produse comercializează fiica lui Liviu Vârciu

Carmina Vârciu are propria afacere la 21 de ani. Fata cea mare a lui Liviu Vârciu a făcut dezvăluiri despre produsele pe care le comercializează pe rețelele de socializare.

Cum arată Bianca Drăgușanu după cea mai nouă intervenție estetică la față

Bianca Drăgușanu a vizitat din nou cabinetul medicului estetician pentru o nouă intervenția la față. Mulțumită de rezultat, ea a postat pe rețelele de socializare totul despre procedura „cat eye”, dar și imagini din timpul intervenției.

Alexia Eram și-a luat mașină de 70.000 de euro. Ce conduce vedeta

Alexia Eram, influencer și fiica celebrului jurnalist Andreea Esca, se bucura de un succes remarcabil în mediul online, construindu-și propria carieră și independență financiară. Ea se numără printre cele mai urmărite personalități de pe rețelele de socializare din România, generând venituri semnificative din campaniile publicitare și prezentările online.

Decizie neașteptată luată de Livia Eftimie după divorțul de Cătălin Bordea

Divorțul dintre Cătălin Bordea și Livia Eftimie a luat prin surprindere pe toată lumea. Cei doi și-au spus adio și au semnat actele de divorț la notar. Criticile nu au întârziat să apară, mai ales că mulți o considerau vinovată de ruptură.

Cel mai scump Ferrari scos vreodată la licitaţie, vândut pentru o sumă uriașă

Un Ferrari 250 GTO din 1962 a fost vândut pentru 51,7 milioane de dolari, devenind cea mai scumpă maşină a producătorului italian vândută vreodată la licitaţie.

Cum arată casa fondatoarei Musette. Cristina Bâtlan și-a amenajat locuința în stil japonez

Cristina Bâtlan și-a amenajat locuința în stil japonez, iar asta spune multe despre aprecierea ei pentru cultura asiatică.

Adele s-a căsătorit cu logodnicul ei, Rich Paul. Cum a confirmat public

Adele a confirmat căsătoria cu agentul sportiv american, Rich Paul, punând capăt lunilor de speculații despre relația lor.

Şerban Huidu, din nou implicat într-un accident rutier în Bucureşti

Şerban Huidu a fost implicat într-un accident rutier în Bucureşti, pe Calea Giulești.

Suma colosală pe care a plătit-o Andreea Esca pentru liceul Alexiei Eram

Copiii Andreei Esca și a lui Alexandre Eram au urmat un liceu cu predare în limba franceză în București, apoi au ales să studieze la universități în străinătate. Școala lor în România a fost costisitoare și a avut o programă școlară conformă cu cea franceză.

Cât costă prosopul pe care Balenciaga îl vinde pe post de fustă

Designerul Demna Gvasalia de la brandul exclusivist Balenciaga este cunoscut pentru creațiile sale vestimentare de lux, dar și pentru unele prin care pare că își bate joc de amatorii de extravaganțe.

Regal teatral la Sala Rapsodia din capitală în perioada 29 noiembrie – 7 decembrie

Regal teatral la Sala Rapsodia din capitală în perioada 29 noiembrie – 7 decembrie

Mașinile de lux, la mare căutare în România. Pe ce modele au cheltuit românii o avere

Românii sunt tot mai atrași de mașinile de lux, iar apetitul acesta este demonstrat de sutele de modele care au fost achiziționate de la începutul anului.

hourglass_full 5 month ago format_list_bulleted ECONOMIC
Rolls-Royce pune gând rău viitorilor clienți

Producătorul britanic de automobile de lux Rolls-Royce a decis să interzică definitiv pe oricine își vinde Spectre EV pentru profit.

hourglass_full 5 month ago format_list_bulleted ECONOMIC
Acest diamant masiv de 126 de carate a condus la licitațiile de primăvară Christie’s

Piesele excepționale de la Tiffany & Co. și Cartier, precum și Van Cleef & Arpels s-au vândut, de asemenea, cu milioane de euro în două vânzări.

hourglass_full 6 month ago format_list_bulleted ECONOMIC
6,2 milioane de dolari pentru ceasul Patek al ultimului împărat al Chinei

Casa Phillips a scos la licitație câteva obiecte care i-au aparținut lui Aisin-Gioro Puyi, ultimul împărat al Chinei. Printre acestea se numără și un ceas Patek Philippe, care a fost adjudecat pentru 6,2 milioane de dolari.

hourglass_full 6 month ago format_list_bulleted ECONOMIC
Lamborghini donează 1 milion de euro regiunii italiene afectate de inundații

Lamborghini, compania italiană de mașini sport de lux, a donat 1 milion de euro unui fond de ajutor pentru regiunea Emilia-Romagna, unde inundațiile au provocat pagube însemnate și moartea a cel puțin 15 persoane.

hourglass_full 6 month ago format_list_bulleted ECONOMIC
Gest impresionant: Ferrari donează 1 milion de euro populaţiei din Emilia-Romagna

Ferrari va dona un milion de euro populaţiei din regiunea Emilia-Romagna, Italia, afectată de inundaţiile devastatoare.

hourglass_full 7 month ago format_list_bulleted ECONOMIC