6,2 milioane de dolari pentru ceasul Patek al ultimului împărat al Chinei

Casa Phillips a scos la licitație câteva obiecte care i-au aparținut lui Aisin-Gioro Puyi, ultimul împărat al Chinei. Printre acestea se numără și un ceas Patek Philippe, care a fost adjudecat pentru 6,2 milioane de dolari.

Un evantai roșu, un carnet de însemnări și un ceas Patek Philippe sunt obiectele pe care Aisin Puyi, ultimul împărat al Chinei, membru al dinastiei Qing, i le-a făcut cadou translatorului său la încheierea celor cinci ani de detenție pe care i-a petrecut în Rusia după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Deși are carcasa zgâriată, ceasul își păstrează valoarea datorită rarității și provenienței ilustre. Este vorba despre un model Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune, cu o carcasă de 30 mm, fabricat în 1929 și vândut împăratului în octombrie 1937. Din câte se pare, există doar opt exemplare Patek Philippe Reference 96, ceasul împăratului fiind unul dintre cele trei cu această configurație a cadranului. Carcasa este zgâriată pentru că împăratul i-a cerut la un moment dat unui servitor să verifice dacă nu cumva ceasul e din platină. Acesta a îndepărtat o parte din vopseaua argintie, dar s-a oprit după ce a devenit evident că ceasul este din oțel.

Exilat din Orașul Interzis în 1924, Puyi a făcut o înțelegere cu japonezii care, după ce au invadat Manciuria în 1932, l-au proclamat împărat al noului stat, Manchuko. La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, împăratul a fost capturat de Armata Roșie și a petrecut cinci ani de detenție în Rusia înainte de a i se permite să se întoarcă în China.

Refuzul rușilor de a-l extrăda în China răvășită de război civil i-a salvat, probabil, viața fostului împărat, condamnat pentru înaltă trădare în țara natală. Puyi a fost trimis în China în 1949, când a venit Mao la putere. Pentru Mao, fostul împărat era simbolul suprem al răului, dar și mijlocul prin care voia să arate că ideile comuniste sunt atât de generoase încât îi pot „contamina” și schimba până și pe cei mai înverșunați dușmani. Și împăratul a fost „convertit”: „Puyi de ieri e dușmanul lui Puyi de azi”, îi spunea el soției sale, o asistentă medicală cu care s-a căsătorit la 56 de ani. S-a stins la 62 de ani, răpus de cancer la rinichi.

În răstimpul petrecut în Rusia, Puyi s-a împrietenit cu translatorul său, Georgy Permyakov, căruia i-a dăruit ceasul Patek. Ceasul a rămas în posesia lui Permyakov până la moartea acestuia, în 2005. Precedentul proprietar l-a cumpărat de la urmașii translatorului.
Comment Section
You have to log in or register a new account!

S-AR PUTEA SĂ-ȚI PLACĂ ȘI:

Dubai construiește o Operă plutitoare

Dubai South este pe cale să fie martor la grandoarea The Azizi Venice Opera House.

Rosalía este noul ambasador global Dior

Rosalía, câștigătoare a premiului Grammy, a fost numită noua ambasadoare globală a casei Dior și și-a făcut debutul în cadrul campaniei dedicate genții Lady Dior.

BARK Air, prima companie aeriană din lume dedicată câinilor, a operat primul zbor

Bark Air speră că poate revoluționa călătoriile aeriene pentru a fi mai puțin stresante și mai luxoase pentru tovarășii noștri canini.

Averea pe care Tavi Colen a strâns-o din muzică

Tavi Colen a debutat acum mai bine de patruzeci de ani la celebrul concurs „Cântarea României”. De atunci, scena a rămas un element central în viața sa.

Nicoleta Nucă s-a despărţit de iubit chiar înainte de nuntă, după 7 ani de relație

Nicoleta Nucă și iubitul ei au decis să meargă pe drumuri separate, după o relație frumoasă de iubire.

Bella Hadid, cea mai așteptată apariție de la Cannes

Bella Hadid a stârnit un val de reacții la cea de-a 77-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, nu pentru rolul ei în vreun film, ci pentru apariția ei îndrăzneață pe covorul roșu.

Surorile Gabor, vacanță în Italia. Ce imagine a postat Ramona pe rețelele sociale

Monica și Ramona sunt cunoscute publicului, însă Alina, sora lor mai mare, a preferat să stea departe de camerele de luat vederi. La acest sfârșit de săptămână, două dintre ele s-au reunit, dar nu în România, ci în Italia.

Simona Halep își vinde proprietățile! Ce vrea să își cumpere cu banii obținuți

După ce Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța pe care îl deținea, ar urma să vină rândul hotelului de lux din Poiana Brașov.

Noul Bentley Continental GT: hibrid cu 782 CP

Ceea ce pierde noul Bentley Continental GT în cilindri se compensează în putere.

Reguli de acces şi conduită la concertul susţinut de Mariza

Reguli de acces şi conduită la concertul susţinut de Mariza

Andreea Bostănică a dezvăluit cât câștigă din TikTok, după ce a fost criticată pentru luxul pe care îl afișează în online

Andreea Bostănică a făcut, de- alungul timpului, o adevărată avere cu ajutorul rețelelor de socializare, acolo unde este extrem de activă, în fiecare zi.

Imaginile rare postate de A$AP Rocky cu cei cei doi băieți pe care îi are cu Rihanna

Rihanna și A$AP Rocky au sărbătorit în weekend „Ziua Mamei” și l-au serbat și pe fiul lor mai mare, care a împlinit 2 ani.

Lamborghini a bătut un record în istoria sa de 60 de ani

Lamborghini are un carnet de comenzi care este plin până în anul 2026, în condiţiile în care cei mai bogaţi consumatori nu dau semne că ar fi afectaţi de încetinirea economiei mondiale, transmite Bloomberg.

hourglass_full 4 month ago format_list_bulleted ECONOMIC
AQUA Carpatica Flavours, primul produs din România care se lansează la raft cu spatele produsului (contraeticheta)

AQUA Carpatica Flavours, primul produs din România care se lansează la raft cu spatele produsului (contraeticheta)

hourglass_full 9 month ago format_list_bulleted ECONOMIC
Kering a achiziționat Creed pentru o sumă fabuloasă

Kering, proprietarul Gucci, a plătit 3,5 miliarde de euro pentru achiziționarea brandului francez de parfumuri Creed, a raportat Financial Times.

hourglass_full 11 month ago format_list_bulleted ECONOMIC
Mașinile de lux, la mare căutare în România. Pe ce modele au cheltuit românii o avere

Românii sunt tot mai atrași de mașinile de lux, iar apetitul acesta este demonstrat de sutele de modele care au fost achiziționate de la începutul anului.

hourglass_full 11 month ago format_list_bulleted ECONOMIC
Rolls-Royce pune gând rău viitorilor clienți

Producătorul britanic de automobile de lux Rolls-Royce a decis să interzică definitiv pe oricine își vinde Spectre EV pentru profit.

hourglass_full 11 month ago format_list_bulleted ECONOMIC
Acest diamant masiv de 126 de carate a condus la licitațiile de primăvară Christie’s

Piesele excepționale de la Tiffany & Co. și Cartier, precum și Van Cleef & Arpels s-au vândut, de asemenea, cu milioane de euro în două vânzări.

hourglass_full 12 month ago format_list_bulleted ECONOMIC