Cum să profiți de stresul pozitiv la locul de muncă

Dacă este gestionat corect, stresul poate fi un lucru bun, sunt de părere experții.

În ultimele decenii, cercetările asupra stresului au arătat modul în care indivizii cu performanțe majore, cum ar fi piloții, chirurgii și sportivii profesioniști demonstrează adesea un răspuns benefic la stres, spre deosebire de binecunoscutul răspuns dăunător la stres cronic, cu efectele sale dovedite pe termen lung asupra psihicului și sănătății fizice.

Stresul pozitiv pare să contracareze toate consecințele negative ale stresului nociv și, în plus, duce la o mai bună îndeplinire a sarcinilor provocatoare. Piața locurilor de muncă și cerințele de locuri de muncă de astăzi devin din ce în ce mai solicitante și competitive, ceea ce duce la o frecvență din ce în ce mai mare a stresului nociv, numit și stres toxic, care poate duce la burn-out și concedii medicale de lungă durată.

Persoanele care suferă de stres toxic cronic au, de asemenea, un risc crescut de boli cardiovasculare, o durată de viață mai scurtă și o serie de afecțiuni mentale, cum ar fi depresia și abilitățile sociale compromise.

Părți importante ale acestei noi înțelegeri sunt practic aplicabile în viața de zi cu zi, nu numai pentru a preveni stresul, ci și pentru a îmbunătăți performanțele noastre printr-o pregătire specifică care ne poate crește rezistența la stres fără efectele dăunătoare ale stresului toxic.

Noua înțelegere ne permite nu numai să facem diferența între stresul pozitiv și stresul dăunător, dar descoperirile științifice indică, de asemenea, ce putem face pentru a promova și antrena stresul pozitiv pentru o performanță mai bună.

1. Stresul toxic dăunător nu este declanșat doar de amenințări la adresa corpului nostru fizic, ci și de tratamente la viața noastră socială, așa-numitul „stres social”. Stresul social dăunător se întâmplă atunci când simțim amenințări la incluziunea noastră socială sau la acceptarea noastră în grupuri de persoane din care dorim să facem parte, de ex. excluderea din grupuri sociale (loc de muncă, familie) sau hărțuire, dominare și umilire socială.

2. Aceiași declanșatori de stres sau evenimente provocatoare pot crea efecte de stres opuse la diferiți indivizi: adică efecte nocive la unii indivizi și benefice la alții. Factorul decisiv care determină această diferență este modul în care mințile noastre percep potențialele provocări sociale. Dacă este perceput ca o amenințare, atunci poate provoca daune, dar dacă este percepută ca o provocare care poate fi depășită, atunci aceasta va avea un efect benefic nu numai asupra corpului, ci și a minții.

3. Acest tip de „stres pozitiv” se mai numește „răspuns la provocare”, spre deosebire de „răspunsul la amenințări” care e stresul dăunător. Cele două tipuri de răspunsuri au profiluri hormonale caracteristice diferite care pot fi măsurate prin biochimie analitică.

4. Inteligența emoțională - și socială - au fost identificate recent ca fiind unele dintre cele mai importante condiții preliminare pentru organizații eficiente și o conducere bună. Atât pentru lider cât și pentru angajat, stresul dăunător este totuși una dintre cele mai distructive forțe ale inteligenței sociale a unei persoane și, prin urmare, o forță distructivă pentru climatul social al locului de muncă. Mai mult, efectele mentale ale stresului toxic includ, printre altele, amorțeala emoțională, memoria afectată și funcția intelectuală redusă, împreună cu empatia redusă, încrederea scăzută în sine și grade diferite de comportament antisocial și agresiv.

5. Stresul social dăunător este cel mai frecvent declanșat de următoarele surse frecvente:

a) Relația socială dăunătoare cu liderul / liderul stresat,

b) Conflictele dintre colegi la locul de muncă,

c) Factorii și evenimentele sociale dăunătoare din familie, cum ar fi divorțul, boala sau probleme economice și

d) Stresul toxic nociv ascuns declanșat de stresul social anterior în viață, fără nicio relație cauzală cu locul de muncă.

Acest stres toxic este deseori rezultatul unui mediu social al copilăriei dăunătoare sau al unei educații dure, dar poate fi cauzat și de o serie de alte adversități în copilărie, adolescență sau vârstă adultă. Stresul toxic are nevoie de intervenție terapeutică, dar, în mod frecvent, persoana afectată nu este conștientă de natura exactă a traumelor sociale care stau la baza și de impactul pe care îl are asupra abilităților sociale. Acest lucru este cauzat de modul în care creierul ne protejează de sentimente și experiențe traumatice. Acest mecanism de protecție automată și non-voluntar este benefic pe termen scurt, deoarece gândurile noastre nu au voie să „meargă acolo”. Din păcate, acest mecanism de protecție este foarte distructiv pe termen lung, din cauza impactului negativ asupra vieții noastre sociale și a bolilor legate de stres.

Aceste descoperiri pun accent pe abilitățile și formarea la locul de muncă care nu numai că îmbunătățesc climatul social, adică sentimentul individual de coeziune socială, solidaritate și încredere reciprocă, dar și abilități care dezvoltă stres pozitiv în loc de stres toxic.

Modul de a antrena stresul pozitiv este - într-un mediu de susținere - de a ajuta treptat angajații să stăpânească sarcini provocatoare importante care îi fac să se simță cel mai stresați. Motivarea angajaților și crearea unor astfel de medii impune liderilor să aibă un nivel ridicat de inteligență socială, dar, de asemenea, important, abilități superioare de coaching.

Scopul acestui coaching este de a stabili obiective individuale într-un mediu care acceptă o performanță variabilă de la o zi la alta, în încercarea de a găsi continuu noi modalități de a îmbunătăți și stăpâni stresul și să utilizezi un răspuns pozitiv la stres.

Pentru a-și ajuta angajații să-și stăpânească stresul, liderii trebuie să pună accent pe abilități sociale, valori și activități care susțin un climat social prietenos, respectuos pentru a consolida coeziunea socială a echipei - așa-numitul „capital social”. 
Comment Section
You have to log in or register a new account!

S-AR PUTEA SĂ-ȚI PLACĂ ȘI:

OMS, detalii suplimentare despre transmiterea coronavirusului pe calea aerului

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a prezentat noi recomandări cu privire la noul coronavirus, care recunosc unele rapoarte referitoare la transmiterea aeriană a virusului care provoacă COVID-19, dar fără să confirme că virusul se răspândeşte prin aer, relatează Reuters.

Masca de protecţie inteligentă, ce poate fi conectată la smartphone

Pe măsură ce purtarea măştii de protecţie începe să devină o normalitate, firma japoneză Donut Robotics a creat masca inteligentă ce poate fi conectată la internet şi care poate transmite mesaje și face traduceri din japoneză în alte opt limbi, scrie Reuters.

Simona Halep a fost inclusă de revista Forbes într-un top select

Simona Halep a fost inclusă pe lista Forbes a celor mai influenți oameni sub 30 de ani din Europa.

Designer-ul de origine română care lucrează cu Rihanna la o colecție spectaculoasă de pantofi

Amina Muaddi, designer-ul de pantofi de origine română a dezvăluit recent că Rihanna a angajat-o pentru a o ajuta cu linia de pantofi Fenty adăugând că Jahleel Weaver, stilistul artistei, a achiziționat de-a lungul timpului pentru aparițiile acesteia nenumărate perechi din colecțiile sale.

S-a redeschis Disneyland Paris, cu măsuri de siguranță

Disneyland Paris s-a redeschis publicului larg începând de miercuri, 15 iulie, după patru luni de când a fost închis din cauza pandemiei de COVID-19. Acesta însă va funcționa cu o capacitate de primire limitată.

Dana Săvuică a purtat ochelari de miloane în Grecia

Fostul model și iepuraș Playboy a primit o invitatie zilele trecute de a merge o săptămâna în Grecia, pe insula Creta, pentru a vedea care sunt condițiile de vacanță în plină pandemie. Vedetă a luat cu ea accesorii de milioane pentru a le promova.

Elena Gheorghe a avut parte de mai multe aniversări în familie

Simpartica solistă are o familie foarte frumoasă iar zilele acestea a avut parte de mai multe sărbători. Prima a fost alături de soțul ei, cu care colaborează de ceva vreme pe plan muzical și se înțeleg de minune. Cea de-a doua este legată de fiica ei, care a împlinit câțiva anișori și a publicat un mesaj emoționant.

Ruby a lansat un videoclip nou, de vară. Persoana specială care apare alături de ea

După ce și-a surprins fanii cu una dintre cele mai îndrăznețe colaborări pentru piesă „Rapido”, care în doar 48 de ore de la lansare ocupă locul 1 în Trending, Ruby lansează alături de Shift piesa „Limonada”, un single fresh, potrivit zilelor în care „soarele topește stradă”. Și în care apare și bunica sa, de 82 de ani.

Ștefan Bănică, amintire despre regretata Mădălina Manole

Cunoscutul solist, actor și om de televiziune și-a adus aminte cu drag pe 14 iulie de fosta sa colegă de scenă, solista Mădălina Manole. Aceasta ar fi trebuit să împlinească o vârstă la aceea dată, însă acum zece ani a murit într-un mod misterios, iar solistul a punctat acest lucru.

Selly și colegii lui din 5Gang au filmat videoclip pe un vas

Încet, încet, lucrurile par să reintre în normal pentru oamenii din muzică de la noi. Selly, pe numele sau adevărat Andrei Șelaru, se știe că face vlog dar și muzică în trupa 5Gang, alături de colegii lui. Iată că cei din gașca lui au plecat la mare și au filmat un videoclip.

Colecția Saint Laurent pre-fall 2020 - senzualitate dusă la extrem

Oricine a fost spectator la show-ul lui Anthony Vaccarello pentru iarnă 2020 a fost surprins să vadă atâtea nuanțe de culori la prezentarea de modă.

Biroul tău din natură e perfect pentru lucrul de acasă

Studioul de design norvegian Livit a creat o unitate detașată, cu o cameră, care poate fi folosită ca birou, studio de yoga, cameră de oaspeți și multe altele.

Dieta care a ajutat-o pe Catherine Zeta-Jones să slăbească 19 kilograme

Catherine Zeta Jones arată uimitor la cei 50 de ani ai săi. Actriţa nu a optat pentru un regim drastic, ci a ales cu atenţie alimentele consumate, evitându-le pe cele care favorizează creşterea în greutate.

hourglass_full 2 day ago format_list_bulleted PEOPLE
Efectele îndelungate ale noului coronavirus. Ce se întâmplă la două luni după îmbolnăvire

Un nou studiu efectuat asupra pacienților teoretic vindecați de COVID-19 arată că în patru din cinci cazuri aceștia încă acuzau unele simptome, chiar și după două luni de la externare.

hourglass_full 3 day ago format_list_bulleted BEAUTY&HEALTH
Avertismentul unui medic din prima linie: „Nu există pacienți asimptomatici”

„Nu există pacient asimptomatic, infectat cu SARS-CoV2”, este semnalul de alarmă tras de Florin Roșu, medic ATI și șeful secției de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași.

hourglass_full 6 day ago format_list_bulleted BEAUTY&HEALTH
Covid-19 poate cauza leziuni cerebrale grave. Cum se manifestă inflamaţia ADEM

Oamenii de ştiinţă au identificat o afecțiune inflamatorie rară și uneori fatală, care se poate dezvolta ca o complicaţie a infecţiei cu noul coronavirus. Este vorba despre o tulburare neurologică numită ADEM, identificată la unii pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 care nu prezentau simptome respiratorii severe, această tulburare fiind prima și principala cauză legată de coronavirus.

hourglass_full 7 day ago format_list_bulleted BEAUTY&HEALTH
OMS recunoaşte: există “dovezi emergente” despre răspândirea noului coronavirus prin aer

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut marţi că există “dovezi emergente” despre răspândirea noului coronavirus prin aer.

hourglass_full 8 day ago format_list_bulleted BEAUTY&HEALTH
Cvoid-19. De ce imunitatea colectivă nu poate fi atinsă

Un studiu la scară largă făcut în Spania arată că doar 5% din populația țării a dezvoltat anticorpi la noul coronavirus, întărind astfel ipoteza că o așa-numită imunitate colectivă pentru COVID-19 nu poate fi obținută, relatează CNN, citând revista medicală Lancet, în care a fost publicat studiul.

hourglass_full 9 day ago format_list_bulleted BEAUTY&HEALTH