Consecințele psihologice ale dependenței de rețelele sociale

Cursa pentru aprecieri și popularitate pe social media a avut consecințe psihologice majore asupra comportamentului nostru. Deoarece o întrerupere globală împiedică accesul la Facebook, Instagram și Whatsapp, ce se întâmplă când nu ne putem conecta?

Luni, 4 octombrie, de la ora 19:00, lumea a fost zguduită de căderea Facebook, Instagram, Whatsapp și Facebook Messenger. Lipsiți de principalele noastre mijloace de comunicare, specialiștii au comentat dependența pe care aceste platforme o provoacă.

Toate platformele de socializare au început cu intenții bune. Twitter a fost un loc pentru a împărtăși știrile actuale și opiniile progresive. Facebook a fost o modalitate de a partaja fotografii și știri cu prietenii și familia. Instagram, care inițial nu era deloc axat pe individ, era o platformă vizuală dedicată artei, stilului și fotografiei. Dar ele și-au dezvăluit partea lor întunecată în ultimul deceniu. Twitter a devenit o arenă pentru discursurile de ură și comunitarism. Facebook a fost criticat de mai multe ori pentru politica sa de protecție a datelor utilizatorilor, care îi permite să transmită informațiile noastre companiilor și partidelor politice. Instagram a fost votată în repetate rânduri cea mai dăunătoare aplicație pentru sănătatea mintală a tinerilor datorită portretizării sale nerealiste a frumuseții și a succesului, difuzată de influenceri plătiți, dar și de majoritatea utilizatorilor care doresc să proiecteze „cea mai bună versiune a lor” în ochii altora.

Studii ample au arătat impactul rețelelor sociale asupra tinerilor, inclusiv studiul JAMA Psychiatry realizat pe 6.600 de adolescenți americani, care a constatat că cei care petreceau mai mult de trei ore pe zi pe rețelele de socializare aveau mai multe șanse de a dezvolta anxietate și tulburări depresive. Un studiu care a implicat 16.000 de adolescenți chinezi publicat de Elseviera găsit, de asemenea, o corelație între timpul petrecut pe ecrane și depresie. Autorii au subliniat, de asemenea, că aceste date constituie „o problemă majoră de sănătate publică”. În Marea Britanie, 61% dintre fetele cu vârste cuprinse între 11 și 21 de ani au spus că au simțit că trebuie să arate „perfect” (Girl's Attitudes Survey). Deoarece tehnologia este atât de nouă și schimbătoare, este dificil să producem date cantitative despre impactul exact al rețelelor sociale asupra comportamentului nostru. Dar anumite teme generale rămân identificabile, care sunt reprezentative pentru experiența noastră.

Dependența de social media ne afectează comportamentul

Suntem mult mai stimulați decât înainte, dar ne-a distrus capacitatea de concentrare. În ultimele două decenii, capacitatea noastră de concentrare a scăzut la opt secunde - mai puțin decât cea a unui pește. Notificările, derularea interminabilă, redarea automată și aplicațiile proiectate atrăgător au afectat serios nivelul nostru de atenție. Nu numai că i-am judecat pe alții pe baza unei serii de imagini, decidând pe cine să urmărim, să nu urmărim, să ne placă sau să ignorăm, dar am învățat și noi să ne judecăm din exterior. Transmitem o imagine sociabilă, atractivă, eficientă? E vrednică de un like? Identificăm aspectele noastre cele mai bune și le promovăm colegilor noștri pe social media într-un mod care ar fi arătat foarte nefiresc generațiilor anterioare. „Instagram ne-a transformat în mini-branduri și articole vizuale ale propriilor noastre vieți”, spune un expert citat de Vogue.

Rețelele sociale prezintă o viziune limitată a unei vieți „de succes”, glorificând un anumit stil de viață vizual, ținute Instagrammable și cariere pline de farmec. Într-o notă pozitivă: ne-am descoperit puterea colectivă. În ceea ce privește aspectul pozitiv, social media ne-a dat putere. Am descoperit că există putere în unitate și astăzi avem posibilitatea să ne apropiem de ceilalți, pe de o parte să fim mai puțin singuri și, pe de altă parte, să încurajăm schimbarea.
Comment Section
You have to log in or register a new account!

S-AR PUTEA SĂ-ȚI PLACĂ ȘI:

De ce a ajuns Valentina Pelinel în cârje. Ce a pățit

Valentina Pelinel traversează o perioadă grea din viața sa. Soția lui Cristi Borcea are probleme de sănătate și a ajuns la spital.

Kim Kardashian la 41 de ani. Cele mai bune ținute și momente de stil

Kim Kardashian este departe o femeie timidă, vedeta purtând ținute îndrăznețe și sexy aproape în fiecare zi. Joi, 21 octombrie, starleta a împlinit 41 de ani.

Manhattan | Un nou zgârie nori, dar răsturnat

Un arhitect tocmai a dezvăluit o propunere pentru un zgârie-nori răsturnat numit The Afirmation Tower. Clădirea, care ar fi situată pe partea de vest a Manhattanului, ar fi, de asemenea, una dintre cele mai înalte clădiri ale orașului.

Lidia Buble, probleme grave de sănătate. Ce diagnostic i-au pus medicii

Lidia Buble se confruntă acum cu probleme de sănătate după participarea la Asia Express. Aceasta a explicat într-o postare pe rețelele de socializare cum a fost ultima etapă în Turcia pentru ea și sora ei, Estera Buble.

Balenciaga - cel mai puternic brand de lux din lume

Raportul Lyst Index T3 pentru 2021 plasează casa de modă pariziană pe primul loc în lume.

Balonul cu aer cald care te duce la marginea spațiului pentru mai mult de 6 ore

Călătoria nu mai este limitată! Datorită World View, o companie de baloane stratosferice, pasionații de spațiu pot zbura acum pe orbită în interiorul unui balon cu aer cald de înaltă tehnologie.

Tendințe pentru iarna 2021/2022: cum să te îmbraci la modă

Nu trebuie să faci sacrificii ca să fii în pas cu moda. Iarna aceasta te poți simți și confortabil, și poți să fii și în tendințe.

Salma Hayek, apariție rară alături de unica ei fiică

Salma Hayek a fost și ea prezentă la premiera filmului Eternals, și așa cum și Angelina Jolie a făcut, a venit însățită de unica ei fiică.

Accesorii pentru această toamnă

Schimbarea vremii și-a cam spus cuvântul asupra ținutelor tale. Rochiile vaporoase de vară și pantalonii scurți au fost înlocuiți cu pulovere din lână și bluze groase. Totodată, toamna este un moment bun să îți pui câteva accesorii care îți vor scoate ținutele din monotonie și te vor face să te simți mai elegantă.

Transformarea ecologică a mineritului cripto

Compania canadiană MintGreen experimentează în North Vancouver, Canada, o soluție verde care folosește căldura produsă de mineritul bitcoin pentru a încălzi orașul. Sursa de căldură va fi introdusă în 2022 și va împiedica intrarea în atmosferă a 20.000 de tone de gaze cu efect de seră pe megawatt, comparativ cu utilizarea gazelor naturale.

Arabia Saudită transformă o platformă petrolieră într-un parc de distracții plutitor

Nu este ușor să concurezi cu Dubaiul când vine vorba de atracții uluitoare, dar Arabia Saudită încearcă să realizeze această sarcină imposibilă. Cu un „parc extrem” aflat în construcție, țara din Orientul Mijlociu are planuri ambițioase de a transforma o platformă petrolieră într-un parc și stațiune situat în Golful Persic.

Fiat 500 Hydrofoil nu cere permis ca să fie condus

Deoarece oamenii sunt atât de creativi, există destul de multe instrumente motorizate incredibil de atrăgătoare. Cele mai multe dintre ele rămân doar atât, lucruri drăguțe de privit, dar din când în când nu ne-ar deranja dacă unele ar ajunge cu adevărat în mâinile noastre. Floating Motors La Foil se află pe această listă.

Îngrijirea pielii | Aceste ingrediente nu trebuie amestecate niciodată

Știm cu toții că uleiul și apa nu se amestecă bine, dar știați că vitamina C nu se combină cu retinolul, deoarece acest lucru poate duce la dezastru?

hourglass_full 5 day ago format_list_bulleted BEAUTY&HEALTH
Tendințe de toamnă | Manichiura americană schimbă definiția manichiurii franțuzești

În Statele Unite, manichiura franțuzească este mai simplă, dar cu atât mai colorată.

hourglass_full 6 day ago format_list_bulleted BEAUTY&HEALTH
Tendințele în materie de bijuterii observate la Fashion Week Spring / Summer 2022

Brățară pentru brațe, coliere în serie, stropi de culori, seturi de inele. O prezentare generală a bijuteriilor interesante văzute în colecțiile de primăvară-vară 2022, prezentate în luna modei la Paris, New York, Milano și Londra.

hourglass_full 12 day ago format_list_bulleted BEAUTY&HEALTH
Cele șapte tendințe de frumusețe de reținut din spectacolele de primăvară / vară 2022

Săptămâna modei de la Paris tocmai s-a încheiat. Vă invităm să aruncați o privire înapoi la ultimele tendințe de frumusețe văzute în colecțiile de primăvară-vară 2022.

hourglass_full 13 day ago format_list_bulleted BEAUTY&HEALTH
DIOR | Cum arată prima colecție de accesorii pentru fitness

Ardeți bani și calorii! Dior a colaborat cu Technogym pentru o linie superbă de echipamente de fitness la domiciliu.

hourglass_full 16 day ago format_list_bulleted BEAUTY&HEALTH
Chanel reinventează smokey eyes cu amprente aurii

Păr lung, buze naturale și machiaj auriu: acesta este machiajul ales de casa Chanel pentru primăvara-vara 2022, totul în nuanțe de strălucire și atingeri aurii, un aspect care deja ne propulsează sub soare.

hourglass_full 18 day ago format_list_bulleted BEAUTY&HEALTH