China depășește SUA și devine cea mai bogată țară din lume

În ambele puteri, cele mai mari economii ale lumii, mai mult de două treimi din bogăție se află în mâinile celor mai bogate 10% dintre gospodării, iar ponderea acestora a crescut.

Statele Unite au fost deposedate de titlul de cea mai bogată țară din lume, China fiind acum națiunea care ocupă această poziție mult râvnită. Schimbarea în clasamentul bogăției mondiale a fost anunțată luni într-un raport al firmei de consultanță McKinsey & Co. Raportul, intitulat „Rise of the Global Balance Sheet: How Productively Are We Used Our Wealth?”, examinează bilanţurile naţionale ale zece ţări care reprezintă mai mult de 60% din venitul mondial .

Dintre cele zece țări, China a reprezentat 50% din creșterea averii nete, sau bogăție, între 2000 și 2020, urmată de Statele Unite, cu 22%. Japonia, care deținea 31% din bogăția celor zece economii în 2000, a obținut doar 11% în 2020. China și-a crescut vertiginos bogăția la 120.000 de miliarde de dolari, în creștere de la 7.000 de miliarde de dolari în 2000. Pe de altă parte, Statele Unite și-au dublat averea netă la 90.000 de miliarde de dolari, estimează Bloomberg.

În ambele puteri, cele mai mari economii ale lumii, mai mult de două treimi din bogăție se află în mâinile celor mai bogate 10% dintre gospodării , iar ponderea acestora a crescut, indică raportul. În Statele Unite, cantitatea de avere din țară deținută de cele mai bogate 10% dintre gospodării a crescut de la 67% în 2000 la 71% în 2019. În timp ce în China, cele mai bogate 10% dintre gospodării dețineau 48% din averea țării în 2000, iar în 2015 valoarea a crescut la 67%.

Scenariul perfect pentru o criză financiară?

McKinsey a dezvăluit că 68% din valoarea netă a lumii este stocată în imobiliare, restul este în infrastructură, mașini și echipamente și, într-o măsură mai mică, în active necorporale, cum ar fi proprietatea intelectuală și brevetele. Creșterea puternică a averii nete în ultimele două decenii a depășit creșterea produsului intern brut global și a fost determinată de creșterea prețurilor proprietăților, ajutată de ratele mai scăzute ale dobânzilor.

Dar acest lucru ar putea avea efecte secundare negative, întrucât creșterea valorilor imobiliare poate face ca proprietatea de locuințe să fie inaccesabilă pentru mulți, creând terenul pentru o criză financiară precum cea care a lovit Statele Unite în 2008, după explozia bulei imobiliare. China ar putea avea probleme similare din cauza datoriilor dezvoltatorilor imobiliari precum China Evergrande Group.

Potrivit raportului, cel mai inteligent mod de a preveni o criză poate fi ca factorii de decizie să lucreze pentru a stabiliza și a reduce bilanţul raportat la PIB prin creșterea PIB-ului nominal. Pentru a face acest lucru, ar trebui să redirecționeze capitalul către noi investiții productive în active reale și inovații care accelerează creșterea economică. Scenariu de coșmar ar fi o prăbușire a prețurilor activelor, care ar putea șterge până la o treime din bogăția mondială, aducând-o mai în conformitate cu venitul mondial.
Comment Section
You have to log in or register a new account!

S-AR PUTEA SĂ-ȚI PLACĂ ȘI:

Kanye West, hotărât s-o recâștige pe Kim Kardashian, prin toate mijloacele!

Kanye West este obsedat de ideea de a-și recâștiga soția. Rapperul o pomenește pe Kim Kardashian în rugăciunile sale și pe Instagram, unde a postat o fotografie cu ei din momentul relației lor.

Aston Martin îți ia rămas bun de la cea mai emblematică mașină din producția sa

Mașina V12 VANTAGE de la Aston Martin se întoarce pentru a pleca definitiv. Marca a anunțat o ediție limitată a legendarului model cu motor V12 pentru a-și lua rămas bun de la această mașină, un model care fi unul spectaculos.

Geanta de golf alimentată cu energie solară include difuzoare Bluetooth și un încărcător pentru smartphone

Noua geantă de la MNML Golf nu vă va ajuta să câștigați meciul de golf, dar vă poate face partida mai plăcută.

Un nou record pentru Banksy: cu cât s-a vândut „Charlie Brown”

„Charlie Brown” al lui Banksy s-a vândut cu 4 milioane de dolari la Săptămâna Artei de la Miami.

Virgil Abloh | Nouă creații care au marcat moda și nu numai

Designerul american, care a murit de cancer la vârsta de 41 de ani, era un dependent de muncă, nu se ocupa doar de modă. O privire asupra pieselor cheie care i-au marcat cariera, de la Off-White la Louis Vuitton.

Tendința actuală, „părul lichid”, promite un păr ultra strălucitor și ultra neted

Fără încrețire, fără fire rebele, îndreptare perfectă... Zoom pe tendința părului lichid, care susține un păr atât de mătăsos încât arată ca mătasea.

Stilul devine sustenabil! Louis Vuitton lansează primii pantofi realizat din porumb

La începutul acestui an, Gucci a modernizat piața de lux la practici ecologice, inventând un material revoluționar complet nou numit Demetra, care combină calitatea, moliciunea, durabilitatea și scalabilitatea fără a dăuna planetei.

Cea mai scumpă bijuterie creată vreodată de Tiffany & Co

O piatră centrală fabuloasă, reproducând curbele colierului capodoperă pe care casa din New York l-a prezentat în 1939, strălucește puternic în Dubai în acest moment.

Era Meta Fashion continuă! Moncler ajunge în Fortnite cu ținute și accesorii

Când vremea se răcește prea tare, aveți încredere în Moncler deoarece marca vine cu cele mai liniștitoare și mai elegante soluții.

Cleopatra Stratan și Edward Sanda intră în afaceri

Cleopatra Stratan (19 ani) și Edward Sanda (24 de ani) formează unul dintre cele mai frumoase și îndrăgite cupluri din România. Cei doi artiști au o mare pasiune în comun, muzica, dar sunt deciși să își încerce norocul și în alte domenii.

Și-a transformat dubița într-o frizerie mobilă de lux. Interiorul e spectaculos!

De-a lungul anilor, am văzut o mulțime de construcții Mercedes-Benz Sprinter Van foarte interesante, inclusiv rulote cu adevărat cool și birouri mobile opulente mai luxoase decât avioanele private.

Burberry întâmpină Crăciunul cu o colecție de machiaj festivă

Burberry Beauty se pregătește de sezonul sărbătorilor cu o nouă colecție de machiaj Festive Monogram.

China depășește SUA și devine cea mai bogată țară din lume

În ambele puteri, cele mai mari economii ale lumii, mai mult de două treimi din bogăție se află în mâinile celor mai bogate 10% dintre gospodării, iar ponderea acestora a crescut.

hourglass_full 13 day ago format_list_bulleted ECONOMIC
Bulgari și-a propus un obiectiv ambițios pentru 2022

Un nou pas făcut de unul dintre jucătorii puternici de la Place Vendôme: confirmă schimbarea rapidă pe care o traversează industria de bijuterii. Ce urmează?

hourglass_full 15 day ago format_list_bulleted ECONOMIC
Trump vinde bijuteria familia și obține un profit de 165 de milioane de dolari

Trump Organisation ar fi ajuns la un acord pentru a vinde hotelul din Washington pentru 375 de milioane de dolari, transmite BBC. Conform vânzării planificate, Trump International va fi redenumit Waldorf Astoria și va fi administrat de grupul Hilton.

hourglass_full 16 day ago format_list_bulleted ECONOMIC
Prețurile locuințelor vor fi puternic influențate de eficiența energetică, în următorul deceniu

Recent, după două săptămâni de discuții purtate la Glasgow, s-a încheiat Conferința COP26. Lideri reprezentând 200 de națiuni au analizat toate posibilitățile prin care pot fi combătute schimbările climatice. Unul dintre punctele de dezbatere a fost reprezentat de reducerea emisiilor de carbon.

hourglass_full 16 day ago format_list_bulleted ECONOMIC
Primul iPhone cu mufă USB-C | Prețul său de vânzare a depășit toate așteptările

Apple poate acum să spună ce sumă sunt oamenii dispuși să plătească pentru un iPhone cu USB-C: 86.001 de dolari.

hourglass_full 17 day ago format_list_bulleted ECONOMIC
Bentley sfidează criza! Vânzări record

Bentley, producătorul britanic de automobile de lux, se bucură de unii dintre cei mai buni ani ai săi.

hourglass_full 20 day ago format_list_bulleted ECONOMIC