Instrucțiunile pentru tocănița de miel arată mai mult ca o listă de ingrediente decât ca o rețetă în sensul clasic al cuvântului: „Carnea este pregătită. Mai pregătești și apă. Adaugi sare, pâinici din orz uscate, ceapă și lapte. Zdrobești și adăugi praz și usturoi.” Dar este imposibil să-i mai ceri bucătarului să dezvăluie părțile care lipsesc pentru că… scriitorul acestei rețete este mort de aproximativ 4.000 de ani.
În schimb, o echipă de savanți internaționali versați în istorie culinară, chimie alimentară și cuneiformă (sistemul de scriere babilonian dezvoltat mai întâi de vechii sumerieni din Mesopotamia) au lucrat pentru a recrea acest fel de mâncare și alte trei dintre cele mai vechi rețete cunoscute din lume. Este un fel de arheologie culinară care folosește tablete din Colecția Babiloniană a Universității Yale pentru a obține o înțelegere mai profundă a acestei culturi prin perspectiva gustului.
„Este ca și cum ai încerca să reconstitui o melodie; o singură notă poate face toată diferența “, a spus Gojko Barjamovic, arătând spre tabletele pe care e scrisă rețeta aflate sub sticlă la Muzeul de Istorie Naturală Yale Peabody.
Trei dintre tabletele de la Yale datează în jurul valorii de 1730 a.c., iar o a patra are aproximativ cu 1.000 de ani mai mult. Toate comprimatele provin din regiunea Mesopotamiană, care include Babilonul și Asiria – ceea ce sunt cunoscute azi regiunile Irakului la sud de Bagdad și la nord de Bagdad, inclusiv părți din Siria și Turcia. Dintre cele mai vechi trei tablete, cea mai intactă este mai mult o listă de ingrediente; celelalte două, care conțin încă 10 rețete suplimentare, merg mai departe în profunzime cu instrucțiuni de gătit și sugestii de prezentare, dar acestea sunt partial distruse și, prin urmare, nu sunt la fel de lizibile. Continuarea pe Tabu.ro
Maserati și-a extins gama de vehicule electrice prin introducerea primului său automobil decapotabil alimentat de baterii.
Anamaria Prodan a mai făcut o aroganță. Zilele trecute, impresara i-a făcut cadou fiicei sale un nou bolid de lux, în valoare de 140.000 de euro.
După 13 ani petrecuți în Statele Unite, actrița Monica Bîrlădeanu a decis să se întoarcă în România, motivul principal fiind dorința de a fi mai aproape de familie și de a trăi într-un loc care să i se potrivească mai bine.
Ceasurile au evoluat de la doar a spune timpul la a exprima statutul, gustul și acum chiar și alegerile personale.
Andreea Tonciu este în culmea fericirii, pentru că apartamentul la care visa este gata.
Rita Ora a anunțat lansarea brandului său de îngrijire a părului, numit TYPEBEA.
Serena Williams a intrat în industria înfrumusețării devenind antreprenor al unui brand cu produse de make-up.
Mihaela Borcea, prima soţie a lui Cristi Borcea, a plecat în Austria pentru o vacanță la schi, ignorând sfatul medicilor care i-au interzis acest sport din cauza problemelor de sănătate.
Simona Halep și-a făcut o schimbare de look, iar fanii abia au recunoscut-o.
Nick Rădoi a fost diagnosticat cu cancer de colon, vara trecută, și acum și-a scris testamentul.
MARIZA transmite un mesaj video publicului din România
Lumea autovehiculelor de lux și a colaborărilor cu whisky-uri de ultimă generație tocmai a devenit puțin mai mare – și mult mai scumpă – odată cu introducerea noului Macallan Horizon.
Pentru al 22-lea an consecutiv, compania de marketing Distinctive Assets, cu sediul în Los Angeles, le-a oferit celebrităților cadouri generoase, constând în produse unice și experiențe de călătorie de lux.
Ce artiști ajung la Summer Well în 2024?
Fendi arată întotdeauna fabulos și va fi mereu, dar la recenta prezentare de modă Fendi pentru bărbați toamna/iarna 2024, am descoperit că marca de lux sună și grozav.
Cea mai rapidă mașină de șosea din lume, cu o viteză maximă de 300 km/h, a fost scoasă la vânzare.
După ce a creat un brand inestimabil de prețios în automobile, Mercedes-Benz se extinde în lumea imobiliară cu un nou brand numit Mercedes-Benz Places.