Tezaur de aur unic în Europa, descoperit într-un mormânt din România

Un mormânt preistoric care conține 169 de inele de aur a fost descoperit de arheologi în Crișana, România. Construcția drumului care leagă orașul Oradea de autostrada A3 a scos la iveală descoperirea.

Mormântul a aparținut unei femei din cultura Tiszapolgár al cărei păr ar fi fost împodobit cu inele. De asemenea, la fața locului au fost găsite o brățară de cupru cu mai multe spirale, două mărgele de aur și aproximativ 800 de mărgele din sidef.

„Tezaurul de aur este o descoperire senzațională pentru perioadă, având în vedere că toate piesele de aur din Bazinul Carpaților însumează în jur de 150 de piese. Ei bine, aici sunt peste 160 într-un singur inventar”, a declarat Călin Ghemiş, arheologul principal al săpăturii, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Arheologii au identificat-o pe femeia cu statut înalt pe baza unui studiu inițial al dinților ei și al staturii generale, precum și pe lipsa armelor îngropate în mormântul ei.

Cultura Tiszapolgár, care datează între 4500 î.Hr. și 4000 î.Hr., a fost o civilizație din Epoca cuprului în Europa Centrală și de Est.

„Vrem să aflăm ce fel de cultură a aparținut persoana respectivă și, de asemenea, dacă inelele erau din aur din Arhipelagul Transilvaniei”, a declarat Gabriel Moisa, directorul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea, România.

Probe suplimentare din mormânt au fost trimise la laboratoare din România și Țările de Jos pentru analize suplimentare de carbon-14 și teste ADN, în timp ce inelele de aur sunt supuse unor tratamente de conservare și curățare.

„Este o descoperire fenomenală. O astfel de comoară nu mai există în Europa Centrală și de Est”, a adăugat Moisa.

Săpături ulterioare efectuate de echipa multinațională din martie până în iunie au găsit trei situri care datează din perioada neolitică, două din epoca medie până la sfârșitul epocii bronzului, două din perioada romană și două din Evul Mediu.

Printre săpăturile mai ample din zonă, arheologii au descoperit și urmele a două locuințe din apropierea orașului Sântandrei, cu ceramică datând între secolul II î.Hr. și secolul II d.Hr. De asemenea, a fost găsită o așezare sarmată lângă Biharia, cu o necropolă care conținea un schelet feminin cu bijuterii. Așezarea datează fie din secolul al III-lea d.Hr., fie din secolul al IV-lea d.Hr.




Comment Section
You have to log in or register a new account!

S-AR PUTEA SĂ-ȚI PLACĂ ȘI:

Ce intervenție estetică și-a făcut Vlăduța Lupău la 2 luni de la naștere

Vlăduța Lupău și-a revenit spectaculos după ce a dat naștere în urmă cu 2 luni unui băiețel, căruia i-a pus un nume special din Biblie, Iair. Vedeta l-a botezat de curând, iar cu această ocazie a organizat o petrecere grandioasă, cu sute de invitați.

Marian și Larisa Drăgulescu, petrecere de majorat de mii de euro pentru fiica lor. Cum a arătat pary-ul

Marian și Larisa Drăgulescu au îngropat securea războiului și s-au reunit pentru petrecerea de majorat a fiicei lor, Beatrice.

„Micro is the new mini” | Miu Miu confirmă această tendință de modă

În continuitatea colecțiilor anterioare, Miu Miu dezvăluie o garderobă scurtată, cu un coeficient high fashion.

De Beers dezvăluie prima sa colecție de bijuterii neutre din punct de vedere sexual

Numită RVL, colecția alcătuită din șapte piese cuprinde brățări, inele și pandantive într-un amestec de aur alb și titan.

Lamborghini Urus S se concentrează pe lux din 2023

Lamborghini a lansat Urus Performante, concentrat pe pistă, în timpul Săptămânii Auto Monterey din California.

Ce investiție dorește să facă Mihai Trăistariu în orașul natal. Vrea să se mute din Mamaia Nord

Mihai Trăistariu este dispus să facă o investiție majoră în orașul în care s-a născut. Acesta a devenit cetățean de onoare în Piatra Neamț, datorită participării la Eurovision din 2006.

Andreea Bălan a dezvăluit ritualul ei de frumusețe. Ce face încă din adolescență

Andreea Bălan a dezvăluit cum reușește să se mențină formă și ce ritual de frumusețe urmează cu strictețe încă de la vârsta adolescenței.

Geantă Hermes Kelly, vândută la un preț record

Gențile de mână sunt un accesoriu de modă care îți poate îmbunătăți sau distruge aspectul. Nu e de mirare că atât de multe celebrități și personalități publice poartă întotdeauna una de firmă.

O reclamă la crypto i-a adus probleme lui Kim Kardashian. Suma uriașă pe care-o va plăti să scape de acuzații

Kim Kardashian a fost de acord să plătească 1,26 milioane de dolari (1,29 milioane de euro) pentru a scăpa de acuzațiile împotriva ei pentru că a promovat o criptomonedă fără a dezvălui că a fost plătită pentru acest lucru.

PARIS FASHION WEEK | Kanye West a defilat prin noroi, pentru Balenciaga - FOTO

Parc des expositions din Villepinte a găzduit duminică spectacolul de modă The Mud Show primăvara-vara 2023 al casei de modă Balenciaga, într-o atmosferă distopică și un spirit de rezistență.

Vlăduța Lupău îi ia fiului ei abia botezat apartament în Dubai

Vlăduța Lupău și soțul ei, Adrian Rus, și-au botezat fiul zilele trecute și au avut sute de invitați. Evenimentul a avut loc la cluj Napoca.

Cum arată și cât costă sticla de șampanie concepută special pentru toasturi în spațiu

Dacă ajungi vreodată în spațiu și vrei să sărbătorești momentul, ai șansa de a face acest lucru datorită companiei Maison Mumm care lansează prima sticlă de șampanie ideală pentru călătoriile în spațiu.

Hilton face șederea în spațiu mai ospitalieră și mai luxoasă

Hotelurile Hilton vor face istorie cu planuri futuriste datorită unui parteneriat încheiat cu firma de explorare spațială Voyager Space.

hourglass_full 13 day ago format_list_bulleted ART&DESIGN
Brad Pitt a debutat ca sculptor în cadrul unei expoziţii organizate în Finlanda

Brad Pitt şi-a prezentat sculpturile într-un muzeu de artă din Finlanda, ca parte a primei expoziţii de artă publice la care participă actorul, scrie The Guardian.

hourglass_full 16 day ago format_list_bulleted ART&DESIGN
Kim Kardashian a cumpărat casa lui Cindy Crawford din Malibu. Cum arată conacul de 70,4 mil. $

În doar o săptămână, Kim Kardashian a listat la vânzare două case, o proprietate în Hidden Hills de 5,3 milioane de dolari și un apartament în Calabasas de 3,5 milioane de dolari.

hourglass_full 16 day ago format_list_bulleted ART&DESIGN
Preț record pentru un penthouse din New York, aflat în vârful celei mai înalte clădiri rezidențiale din lume

Turnul Central Park a ținut primele pagini ale publicațiilor de specialitate când a atins o înălțime amețitoare de 473 m în 2019; devenind cel mai înalt condominiu rezidențial din lume. Acum vrea și recordul pentru cea mai scumpă casă vândută vreodată în SUA.

hourglass_full 17 day ago format_list_bulleted ART&DESIGN
Mariah Carey și Chopard au colaborat pentru o linie captivantă și delicată de bijuterii inspirate de fluture

Mariah Carey a făcut echipă cu Chopard pentru colecția „The Happy Butterfly”, care oferă un efect de fluture de măreție imensă, feminitate și imaginație în lume.

hourglass_full 20 day ago format_list_bulleted ART&DESIGN
Dubai construiește cel mai mare district tehnologic urban din lume

Dubai poate fi numit Orașul Aurului, dar probabil că ar trebui numit Orașul minunilor. Un nou proiect e pe punctul de a deveni realitate - Urban Tech District.

hourglass_full 22 day ago format_list_bulleted ART&DESIGN