Tezaur de aur unic în Europa, descoperit într-un mormânt din România

Un mormânt preistoric care conține 169 de inele de aur a fost descoperit de arheologi în Crișana, România. Construcția drumului care leagă orașul Oradea de autostrada A3 a scos la iveală descoperirea.

Mormântul a aparținut unei femei din cultura Tiszapolgár al cărei păr ar fi fost împodobit cu inele. De asemenea, la fața locului au fost găsite o brățară de cupru cu mai multe spirale, două mărgele de aur și aproximativ 800 de mărgele din sidef.

„Tezaurul de aur este o descoperire senzațională pentru perioadă, având în vedere că toate piesele de aur din Bazinul Carpaților însumează în jur de 150 de piese. Ei bine, aici sunt peste 160 într-un singur inventar”, a declarat Călin Ghemiş, arheologul principal al săpăturii, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Arheologii au identificat-o pe femeia cu statut înalt pe baza unui studiu inițial al dinților ei și al staturii generale, precum și pe lipsa armelor îngropate în mormântul ei.

Cultura Tiszapolgár, care datează între 4500 î.Hr. și 4000 î.Hr., a fost o civilizație din Epoca cuprului în Europa Centrală și de Est.

„Vrem să aflăm ce fel de cultură a aparținut persoana respectivă și, de asemenea, dacă inelele erau din aur din Arhipelagul Transilvaniei”, a declarat Gabriel Moisa, directorul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea, România.

Probe suplimentare din mormânt au fost trimise la laboratoare din România și Țările de Jos pentru analize suplimentare de carbon-14 și teste ADN, în timp ce inelele de aur sunt supuse unor tratamente de conservare și curățare.

„Este o descoperire fenomenală. O astfel de comoară nu mai există în Europa Centrală și de Est”, a adăugat Moisa.

Săpături ulterioare efectuate de echipa multinațională din martie până în iunie au găsit trei situri care datează din perioada neolitică, două din epoca medie până la sfârșitul epocii bronzului, două din perioada romană și două din Evul Mediu.

Printre săpăturile mai ample din zonă, arheologii au descoperit și urmele a două locuințe din apropierea orașului Sântandrei, cu ceramică datând între secolul II î.Hr. și secolul II d.Hr. De asemenea, a fost găsită o așezare sarmată lângă Biharia, cu o necropolă care conținea un schelet feminin cu bijuterii. Așezarea datează fie din secolul al III-lea d.Hr., fie din secolul al IV-lea d.Hr.
Comment Section
You have to log in or register a new account!

S-AR PUTEA SĂ-ȚI PLACĂ ȘI:

Cum să te faci remarcată purtând colanți eleganți

Cum să te faci remarcată purtând colanți eleganți

Carmina Vârciu și-a deschis propria afacere. Ce produse comercializează fiica lui Liviu Vârciu

Carmina Vârciu are propria afacere la 21 de ani. Fata cea mare a lui Liviu Vârciu a făcut dezvăluiri despre produsele pe care le comercializează pe rețelele de socializare.

Cum arată Bianca Drăgușanu după cea mai nouă intervenție estetică la față

Bianca Drăgușanu a vizitat din nou cabinetul medicului estetician pentru o nouă intervenția la față. Mulțumită de rezultat, ea a postat pe rețelele de socializare totul despre procedura „cat eye”, dar și imagini din timpul intervenției.

Alexia Eram și-a luat mașină de 70.000 de euro. Ce conduce vedeta

Alexia Eram, influencer și fiica celebrului jurnalist Andreea Esca, se bucura de un succes remarcabil în mediul online, construindu-și propria carieră și independență financiară. Ea se numără printre cele mai urmărite personalități de pe rețelele de socializare din România, generând venituri semnificative din campaniile publicitare și prezentările online.

Decizie neașteptată luată de Livia Eftimie după divorțul de Cătălin Bordea

Divorțul dintre Cătălin Bordea și Livia Eftimie a luat prin surprindere pe toată lumea. Cei doi și-au spus adio și au semnat actele de divorț la notar. Criticile nu au întârziat să apară, mai ales că mulți o considerau vinovată de ruptură.

Cel mai scump Ferrari scos vreodată la licitaţie, vândut pentru o sumă uriașă

Un Ferrari 250 GTO din 1962 a fost vândut pentru 51,7 milioane de dolari, devenind cea mai scumpă maşină a producătorului italian vândută vreodată la licitaţie.

Cum arată casa fondatoarei Musette. Cristina Bâtlan și-a amenajat locuința în stil japonez

Cristina Bâtlan și-a amenajat locuința în stil japonez, iar asta spune multe despre aprecierea ei pentru cultura asiatică.

Adele s-a căsătorit cu logodnicul ei, Rich Paul. Cum a confirmat public

Adele a confirmat căsătoria cu agentul sportiv american, Rich Paul, punând capăt lunilor de speculații despre relația lor.

Şerban Huidu, din nou implicat într-un accident rutier în Bucureşti

Şerban Huidu a fost implicat într-un accident rutier în Bucureşti, pe Calea Giulești.

Suma colosală pe care a plătit-o Andreea Esca pentru liceul Alexiei Eram

Copiii Andreei Esca și a lui Alexandre Eram au urmat un liceu cu predare în limba franceză în București, apoi au ales să studieze la universități în străinătate. Școala lor în România a fost costisitoare și a avut o programă școlară conformă cu cea franceză.

Cât costă prosopul pe care Balenciaga îl vinde pe post de fustă

Designerul Demna Gvasalia de la brandul exclusivist Balenciaga este cunoscut pentru creațiile sale vestimentare de lux, dar și pentru unele prin care pare că își bate joc de amatorii de extravaganțe.

Regal teatral la Sala Rapsodia din capitală în perioada 29 noiembrie – 7 decembrie

Regal teatral la Sala Rapsodia din capitală în perioada 29 noiembrie – 7 decembrie

Acest Rolls-Royce Phantom unic aduce un omagiu podgoriilor de pe Riviera Italiană

Rolls-Royce-urile pot fi construite în Marea Britanie, dar inspirația pentru cel puțin un exemplu vine din Italia.

hourglass_full 2 month ago format_list_bulleted ART&DESIGN
Primul proiect imobiliar al Dolce & Gabbana este un zgârie-nori înalt de 320 m în Miami

Orizontul strălucitor al Miami va primi un plus la modă sub forma unei clădiri negre cu nuanțe de fildeș, acoperită cu o coroană de aur elaborată.

hourglass_full 2 month ago format_list_bulleted ART&DESIGN
Lionel Messi a cumpărat o vilă de 10,75 milioane de dolari în Florida

Lionel Messi se bucură de perioada sa de succes cu echipa de fotbal din Miami și și-a exprimat acest lucru cumpărând o proprietate de 10,75 milioane de dolari lângă stadionul Inter Miami.

hourglass_full 2 month ago format_list_bulleted ART&DESIGN
Vacheron Constantin este cel mai recent ceasornicar care a introdus un ceas într-un Rolls-Royce

Piesa unică Les Cabinotiers, cu complicații ridicate, duce tabloul de bord al acestei mașini de lux la un nivel cu totul nou.

hourglass_full 3 month ago format_list_bulleted ART&DESIGN
Tiffany & Co. își dezvăluie noua colecție în colaborare cu Beyoncé

Cu Return to Tiffany x Beyoncé, cântăreața iconică aduce strălucirea și glamourul turneului ei mondial „Renaissance” la viață în stilurile clasice Tiffany & Co.

hourglass_full 4 month ago format_list_bulleted ART&DESIGN
Turnul futurist din Dubai este numit după și inspirat de „arborele vieții” din filmul Avatar al lui James Cameron

Îți amintești de Avatarul lui James Cameron și de fascinantul copac al vieții Eywa din el? Cum sună șansa de a trăi în Arborele Vieții fără a părăsi planeta ta frumoasă?

hourglass_full 5 month ago format_list_bulleted ART&DESIGN